Μέθοδος εντοπισμού των περιοχών των κεντρικών λειτουργιών στον αστικό χώρο : σχολιασμός-αξιολόγηση-μεθοδολογία - Γκάρτζος, Δημήτρης ([χ.ό.], 2000)
[Η συχνότητα και η ελαστικότητα ζήτησης είναι από τις κυριότερες ιδιότητες των κεντρικών λειτουργιών που επηρεάζουν την χωροθέτηση τους στον αστικό χώρο και συμβάλλουν στην διαμόρφωση του κέντρου και των τοπικών υποκέντρων. Γνωτά μοντέλα αστικής δομής αναφέρονται στις δύο αυτές ιδιότητες των οικονομικών αυτών δραστηριοτήτων και προσπαθούν να τις μετρήσουν προκειμένου να προσδιορίσουν την περιοχή και να μελετήσουν τις τάσεις ανάπτυξης, εξέλιξης ή και συρρίκνωσης κεντρικών σχημάτων διαφορετικής εμβέλειας μέσα στον αστικό ιστό των μητροπόλεων. Με την εργασία αυτή επιχειρείται μία μέθοδος χωρικής ανάλυσης με σκοπό την ανάδειξη και οριοθέτηση κεντρικών σχηματισμών μεγάλης εμβέλειας και αντίστοιχων τοπικών υποκέντρων στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. η μέθοδος αυτή δεν χρησιμοποιεί μετρήσεις για τις δύο παραπάνω ιδιότητες των κεντρικών λειτουργιών, αλλά καθορίζει συγκριτικά την εμβέλεια κάθε λειτουργίας με τη χωροθέτηση μίας άλλης.]