Η προστασία της φύσης και ο χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα : το παράδειγμα της περιοχής Καλαμά - Βασιλάκης, Κωνσταντίνος ([χ.ό.], 2001)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επηρεάζουν τον σχεδιασμό της Ελλάδος, όπως το Σχέδιο Ανάπτυξης του Κοινοτικού Χώρου, οι επιταγές της Συνθήκης του Άμστερνταμ και του 5ου Προγράμματος Δράσης της ΕΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη, οι κοινοτικές οδηγίες που καθορίζουν το δίκτυο Natura 2000 και η ενσωμάτωση όλων αυτών στο νέο νόμο για τη χωροταξία (2742/99). Παράλληλα περιγράφεται το δίκτυο προστατευομένων περιοχών στην Ελλάδα και η επιθυμητή διαχείρηση που πρέπει να υιοθετείται σε τέτοιες περιοχές έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η προστασία και παράλληλα η συμβατή ανάπτυξη. Η σχέση προστασίας της φύσης και χωροταξικού σχεδιασμού αναδεικνύεται στην περίπτωση του Δέλτα του Ποταμού Καλαμά καθώς ο σχεδιασμός για την περιοχή όπως παρουσιάζεται στη Μελέτη Χωροταξικού Σχεδίου Περιφέρειας Ηπείρου προβλέπει την προστασία της περιοχής, ενώ η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει εκπονηθεί θέτει ρυθμίσεις στις χρήσεις γής και στις ανθρώπινες δραστηριότητες τέτοιες που εκτός από την προστασία της φύσης προωθείται και η συμβατή ανάπτυξη. Στην εργασία παρουσιά