Η περίθαλψη του μετανάστη ασθενή στην Ελλάδα : η περίπτωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ - Γαϊτανίδου, Ελπίδα. ([χ.ό.], 2001)
[Το αντικείμενο της εργασίας αφορά την εξέταση των μεταναστών -που έχουν εξελιχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα- των χαρακτηριστικών τους και του ζητήματος της περίθαλψής τους στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το θέμα προς διερεύνηση είναι η προσέγγιση των διαφόρων πλευρών του μεταναστευτικού φαινομένου ως προς την διατύπωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ομάδες αυτές πληθυσμού στις νοσηλείες τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η προσέγγιση και η ερμηνεία των διαδικασιών που σημειώνονται και των ιδιαίτερων γνωρισμάτων των μεταναστών που νοσηλεύονται -όπως χώρα προέλευσης, ασφαλιστικός φορέας, κόστος νοσηλείας- συμβάλει στη διατύπωση των βασικών υποθέσεων εργασίας οι οποίες δοκιμάζονται σε όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του θέματος. Τα χαρακτηριστικά αυτά καταγράφονται σε χωρικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο συνθέτοντας την εικόνα και ταυτότητα των εν λόγω μεταναστών..]