Διερεύνηση των στόχων και των επιπτώσεων του σχεδιασμού της Αθήνας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 - Μπετούρα, Δέσποινα ([χ.ό.], 2001)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί αφενός η κριτική παρουσίαση του γενικότερου σχεδιασμού της πόλης της Αθήνας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προκειμένου να ανακτήσει την χαμένη της ταυτότητα, θέτοντας ουσιαστικά το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται η αναλυτική παρουσίαση της πορείας της επιλογής χωροθέτησης και σχεδιασμού μιας από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις χαρακτηριζόμενες ως υπερτοπικοί πόλοι, του Ολυμπιακού Κέντρου Κωπηλασίας στο Σχοινιά, καθώς και οι επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει στο αξιόλογο οικοσύστημα που το περιβάλλει. Η προσέγγιση των στόχων και η αξιολόγηση των επιπτώσεων, συμβάλλουν στη διατύπωση των υποθέσεων εργασίας, οι οποίες σημειώνεται ότι δοκιμάζονται σε όλη την έκταση της εργασίας. Στόχος δεν αποτελεί η χάραξη ενός δυνητικά βέλτιστου σχεδίου διαχείρησης του βιότοπου του Σχοινιά, αλλά φιλοδοξεί μέσα από την παρουσίαση όλων των απόψεων που έχουν διατυπωθεί να θέσει με τη σειρά της προβληματισμούς, επισημαίνοντας τα σημεία "κλειδιά" που θα έπρεπε και πρέπει να προσεχθούν από τους υπεύθυνους και αρμόδιους φορείς στη συγκεκριμ