Μετασχηματισμοί του αστικού πολιτισμού και αστικός χώρος - Ιωάννου, Δημήτριος. ([χ.ό.], 2001)
Πρόκειται για μια γενική διερεύνηση των μετασχηματισμών του αστικού υλικοτεχνικού και πνευματικού πολιτισμού, στις όψεις εκείνες που επηρέασαν και επηρεάζουν την εξέλιξη των ιδεών και των πρακτικών που συνδέονται με τον αστικό χώρο. Η (αναγκαστικά επιλεκτική) βιβλιογραφική έρευνα ακολουθεί την ιστορία της δυτικής πόλης από την εποχή του Μπαρόκ έως σήμερα, άλλοτε επιμένωντας στα γενικά χαρακτηριστικά τους και άλλοτε επιλέγοντας συγκεκριμένα παραδείγματα -με εξέχοντα εξ αυτών το Παρίσι του 19ου αιώνα και το Λος Άντζελες των τελευταίων δεκαετιών του 20ου. Η εργασία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο ο σχεδιασμός του αστικού χώρου και η ρητορική που συνδέεται μ'αυτόν, από τη στιγμή που περιέρχονται στον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας, φέρουν συγκεκριμένο κάθε φορά ιδεολογικό φορτίο και εξελίσσονται σύμφωνα με απαιτήσεις αναπροσαρμογής του χωρικού περιβάλλοντος (και της πρόσληψής του από τα κοινωνικά υποκείμενα) στα πλαίσια του κυρίαρχου τρόπου παραγωγής.