Πολιτικές της Ε.Ε. για τον νησιώτικο χώρο : η Κοινοτική πρωτοβουλία Leader για τα Δωδεκάνησα - Περνάρης, Γεώργιος Χ. ([χ.ό.], 2001)
[Νησί ονομάζεται μια γεωγραφική έκταση που περιβάλεται από νερό. Τα προβλήματα όμως αρχίζουν από τη στιγμή που θα προσπαθήσει κανείς να κατανοήσει τις νησιωτικές περιοχές και να κάνει συγκρίσεις ανάμεσα τους. Αμέσως ανακύπτουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις διαφορές των νησιωτικών περιοχών γενικά αλλά κια των ίδιων των νησιών μεταξύ τους..Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση των Ευρωπαϊκών παρεμβάσεων για το νησιωτικό χώρο και ιδιαίτερα στην κοινοτική πρωτοβουλία LEADER. Έτσι γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κοινοτική πρωτοβουλία LEADER και ειδικά του LEADER II ΔΩΔ/ΣΟΥ, βασικός στόχος της οποίας ήταν να συμβάλει στην αναζήτηση ολοκληρωμένων και βιώσιμων λύσεων που να μπορούν να αντιμετωπίζουν το ιδιαιτέρως οξύ πρόβλημα της κρίσης του γεωργικό-νησιωτικού συστήματος της Δωδ/σου. Ο νησιωτικός χαρακτήρας του Νομού Δωδ/σου, η διασπορά του σε πολλά νησιά που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους αλλά και από το κέντρο, οι διαφορές τους (τόσο οι γεωγραφικές όσο και οι κοινωνικοοικονομικές) συντείνουν ώστε μέσα στο Νομό να υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις. Το Leader II, σαν πρόγραμμα που