Προσέγγιση των λειτουργικών σχέσεων μεταξύ οικισμών για τον προγραμματισμό και την οργάνωσή τους : μελέτη-περίπτωση: οι οικισμοί της πεδιάδας του Μόρνου - Στεφανάκη, Μ. ([χ.ό.], 2001)
[Το αντικείμενο της έρευνας αφορά την διερεύνηση των σχέσεων εξάρτησης μικρών αγροτικών οικισμών από μεγαλύτερα γειτονικά κέντρα. Η υπόθεση εργασίας αφορά την εξής άποψη: Η δημόσια διοίκηση θέτει όρια προκειμένου να συγκροτήσει σύνολα οικιστικά, νομαρχιακά, περιφερειακά, κλπ. τα οποία καθορίζονται με στόχο την άσκηση εξουσίας και την ισόρροπη κατανομή πόρων, χρησιμοποιούνται δε για να εξυπηρετήσουν τις διοικητικές λειτουργίες της, δεν εκφράζουν όμωσ και την ουσιαστική διαμόρφωση και οριοθέτηση των περιφερειών. Το ερώτημα εξετάζεται μέσω τριών οικισμών που βρίσκονται στην πεδιάδα του Μόρνου, την σχέση τους με την έδρα του δήμου στον οποίο ανήκουν, το Ευπάλιο και το γειτονικό αστικό κέντρο που είναι η Ναύπακτος. Η μέθοδος προσέγγισης της παραπάνω υπόθεσης αφορά: την παρατήρηση και περιγραφή του χώρου, την σύγκριση και συσχέτιση των μηχανισμών, την αναζήτηση των αιτιωδών σχέσεων. Συμπερασματικά οι περιοχές που βρίσκονται σε όρια νομών και περιφερειών χρειάζονται επανεξέταση ορίων γιατί οι λειτουργικές τους σχέσεις πολλές φορές ανατρέπουν αυτή την κατάσταση.]