Πειρατικές ουτοπίες - καταστάσεις στο Μεταξουργείο - Κουτρολίκου, Παναγιώτα
[Κάτω από την επιρροή των μεγάλων έργων και επενδύσεων που συνταράζουν την Αθήνα και την πρόθεση ανάδειξής της σε πολιτιστική μητρόπολη, επιχειρείται η μετατροπή του κέντρου της σε έναν ομοιογενή χώρο εργασίας και διασκέδασης, που αναφέρεται αποκλειστικά στους κατοίκους που ταιριάζουν σ'αυτήν την εικόνα. Όμως ο χαρακτήρας της μητρόπολης είναι τόσο ενδιαφέρον και μοναδικός, διότι περιέχει μια τεράστια ποικιλία σε ανθρώπους, καταστάσεις και κινδύνους. Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται μια πόλη ως μητρόπολη, ενώ προσπαθεί να "καθαρίσει" αυτό που θεωρεί διαφορετικό, αποκλείοντας την ποικιλία των εμπειριών και συναρτήσεων, την ανθρώπινη υπόστασή της. Ως αντίδραση στα τεκτενόμενα, με πρόθεση τη δημιουργία μιας "εναλλακτικής" περιοχής, επιλέχθηκε το Μεταξουργείο, στο κέντρο της Αθήνας, ο μόνος ουσιαστικά "διαφορετικός" πυρήνας που έχει απομείνει σ'αυτό. Αποτελεί ένα μωσαϊκό από ανθρώπους, φυλές και χρήσεις και παρ'όλη την εγκατάλειψη, οι κάτοικοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλο και η αίσθηση μιας συνεκτικής γειτονιάς εξακολουθεί να υπάρχει. Το όχημα για την υλοποίηση αυτής της κατάστ