Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης - Παπασταθοπούλου, Ιωάννα
[Έντονη είναι σήμερα η ανάγκη ύπαρξης στην πόλη ενός σύγχρονου και λειτουργικού κτιρίου που θα στεγάσει τόσο την πλούσια και σπάνια για τον ελληνικό και τον διεθνή χώρο συλλογή έντυπου υλικού που έχει περιέλθει με το πέρασμα των χρόνων στην ιδιοκτησία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όσο και τον εμπλουτισμό της συλλογής ώστε να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του αναγνωστικού κοινού της πόλης. Η ανάγκη για ένα κτίριο που θα εμπίπτει στους διεθνής κανονισμούς (IFLA) για τη χρήση και την ασφάλεια του βιβλιακού και μη υλικού είναι άμεση μιας και σήμερα η συλλογή στεγάζεται σε ένα χώρο παντελώς ακατάλληλο για τη φύλαξη και χρήση τέτοιου υλικού. Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης προβλέπεται από τον Δήμο να μεταφερθεί και να στεγαστεί σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, στο κτίριο ιδιοκτησίας του Δήμου Κοζάνης, όπου σήμερα στεγάζεται η Εμπορική Τράπεζα ύστερα από την προσθήκη σε αυτό τριών ορόφων. Σύμφωνα με την έκθεση σκοπιμότητας που συντάχθηκε από το δήμαρχο της πόλης για την κτιριακή υποδομή του θεσμού προτάθηκε εκτός από την κατασκευή του κτιρίου της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκ