Ήχος χώρος : προς μία άϋλη αρχιτεκτονική : το δομικό "υλικό" της μουσικής στην αρχιτεκτονική και αναζήτηση της οργάνωσής του στο χώρο : - Βαλιάτζα, Ευαγγελία ([χ.ό.], 2000)
[ Μέσα από τον ήχο του χώρου βιώνουμε την κίνηση και το χρόνο αλλά και την ηχητική ποιότητα ενός χώρου. Με την οργάνωση των ήχων στο χώρο ανοίγει ένα πεδίο ώσμωσης αρχιτεκτονικής και μουσικής. Θα δούμε 4 διαφορετικές περιπτώσεις - παιχνίδια ήχου και χώρου: Την ηχητική διαφάνεια του αρχιτέκτονα Hoogstad, οι ήχοι ορίζουν γεωμετρικά σχήματα στο χώρο. Τη ρευστότητα στο χώρο στα Πολύτοπα του Ξενάκη, μέσα από το οπτικοακουστικό γεγονός και τις ευθειογενείς καμπύλες του χώρου. Έναν συνθετητή στο χώρο με τη διασπορά των μουσικών στο κοινό στο έργο Τερετέκτορ του Ξενάκη. Ένα ακουστικό container του Leitner, για τη φυσική συγκέντρωση του ήχου στο πάρκο La Vilette. Η χρήση ηχητικού υλικού στο δημόσιο χώρο, όπως σε ένα πέρασμα, μεταλλάσσει τα όρια του χώρου μέσω του ήχου, - ευαισθητοποιεί το αισθητήριο της ακοής, - δημιουργεί μια νέα σχέση μουσικής με τη ζωή μιας πόλης. ]