Το τοπίο ως σημαντική πολιτιστική έκφραση : διερεύνηση του ιστορικού τοπίου της Ολυμπίας - Ζούνη, Κατερίνα ([χ.ό.], 1999)
[Το τοπίο αποτελεί πολιτιστική πρωτεύουσα καθώς πέρα της φυσικής παρουσίας του τόπου υπονοεί και την πολιτιστική επεξεργασία του ή έστω την πολιτιστική του αναγνώριση. Η τοπιακή αντίληψη είτε ως ερμηνεία, είτε ως διαμόρφωση συνιστά σημαντική έκφραση των πολιτισμών. Η κηποτεχνία της Αναγέννησης και της νεότερης ευρωπαϊκής παράδοσης, για παράδειγμα, εξέφραζε τη συγκρότηση των αντίστοιχων πολιτισμών, ενώ η επιλογή ιερών τόπων κατά την ελληνική αρχαιότητα εξέφραζε τα λατρευτικά ήθη του αρχαίου πολιτισμού. Συνεπώς, η ιστορική διερεύνηση των τοπιακών απόψεων παλιότερων πολιτισμών αποκαλύπτει πληροφορίες για τα ήθη και τη δομή τους. Στο παράδειγμα του ιστορικού τοπίου της Ολυμπίας διερευνήθησαν τα φυσικά χαρακτηριστικά του και οι πολιτιστικές, τοπιακές απόψεις, όπως εκφράστηκαν άλλοτε στη διαμόρφωση κι άλλοτε στην ερμηνεία του. ]