Η κατασκευαστική ανάλυση του ιστορικού σκοπελίτικου σπιτιού - Τουλιάτου, Φανή ([χ.ό.], 2001)
[Η Σκόπελος αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Βόρειων Σποράδων. Είναι το νησί όπου το πράσινο των πεύκων σμίγει με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας. Η πόλη της Σκοπέλου με το προεδρικό διάταγμα 594/1978 έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Στο νησί υπάρχουν τα εξής χωρία: Σκόπελος, Γλώσσα, Λουτράκι, Αθέατο, Έλιος, Κλήμα..Το δομικό σύστημα του τυπικού Σκοπελίτικου σπιτιού είναι άλλη μία περίπτωση ενός τυπικού Βαλκανικού σπιτιού. Ο κατώτερος όροφος αποτελείται από μία ενισχυμένη με ξύλα λιθοδομή και η ανοδομή είναι κατασκευασμένη από μια ελαφριά ξύλινη κατασκευή όπου το υλικό πλήρωσής της είναι τα τούβλα. Η ανοδομή του κτιρίου έχει ελαφρύνει αρκετά με τη χρήση του ξύλινου τοίχου αν και στη συνέχεια γίνεται φόρτισή της με την πολύ βαριά κατασκευή της στέγης. Στο Σκοπελίτικο σπίτι βλέπουμε για άλλη μια φορά την ενίσχυση της λιθοδομής με ξύλα, όπου έχουμε ένα συνδιασμό μεταξύ ασύμβατων υλικών και παρά αυτή τους την ασυμβατότητα συνδιάζονται καλά μεταξύ τους.]