Η πρωτογενής γεωμετρική δομή ως στοιχείο συγκρότησης του χώρου - Βερυκίου, Ανθή ([χ.ό.], 1999)
[Τα μαθηματικά γενικά και η γεωμετρία ειδικότερα, ως διαδικασίες νοητικής οργάνωσης, καταδεικνύουν τη λειτουργία της νόησης και ερμηνεύουν τους μηχανισμούς της. Αποδεικνύουν τη δυνατότητα της νόησης να οργανώνει τα στοιχεία του πραγματικού αντιληπτού κόσμου, σε συτήματα συνόλου ή δομές. Στην εργασία υτή, αναφερόμαστε στους αιτιώδεις παράγοντες της νοητικής λειτουργίας, όπως και στις εξελικτικές φάσεις της γένεσης, ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των νοητικών μηχανισμών. Στη συνέχεια συνδέουμε τη νοητική λειτουργία με την αρχιτεκτονική μέσω της γεωμετρίας, εξετάζοντας τις πρωτογενείς δομικές δυνατότητες παραγωγής χωρικών συσχετισμών. Στη διάρκεια της εργασίας, υποστηρίζουμε ότι αυτή η δυνατότητα παραγωγής πρωτογενών χωρικών συσχετισμών, είναι συνυφασμένη με τη βιολογική φύση του ανθρώπου. Και συνδέεται με την εξελικτική ανάπτυξη του νοητικού μηχανισμού, ο οποίος καθώς αναπτύσσεται, ελέγχει την πραγματικότητα μέσω τριών βασικών νοητικών διαδικασιών : της ταυτότητας, της αμοιβαιότητας, και της διερεύνησης των σχέσεων συνοχής. Αυτές οι διαδικασίες, περιγράφουν επίσης τις σχ