Επαναπροσδιορισμός ρόλου βιβλιοθηκών : βιβλιοθήκες Aalto - Καρακάση, Ελευθερία ([χ.ό.], 1999)
[ Κεντρικό θέμα της εργασίας είναι ο επαναπροσδιορισμός του χαρακτήρα των βιβλιοθηκών σήμερα, με υπόδειγμα της βιβλιοθήκες του Aalvar Aalto. Στόχος της εργασίας, δεν μπορεί να είναι απαραίτητα μία απάντηση στο βασικό ζήτημα, αλλά μάλλον ένας ευρύτερος προβληματισμός για τις μελλοντικές προοπτικές των κτιρίων των βιβλιοθηκών. Η εργασία περιλαμβάνει δύο ενότητες : Η πρώτη αναφέρεται στα κτίρια των βιβλιοθηκών μέχρι και την επανάσταση των μέσων επικοινωνίας των ημερών μας. Η δεύτερη ενότητα εξετάζει τις βιβλιοθήκες του Aalvar Aalto και επιχειρεί να προβάλλει στο άμεσο μέλλον τους πιθανούς τρόπους μετασχηματισμού τους. Οι βιβλιοθήκες σήμερα δέχονται περισσότερο ίσως από άλλους τύπους κτιρίων την επίδραση των εξελίξεων της πληροφορικής. Παρατηρούμε ωστόσο, ότι συνεχίζουν να κτίζονται κτίρια βιβλιοθηκών κι αυτό το "παράδοξο" δίνει το ερέθισμα για την απόπειρα κριτικής εξέτασης του νέου ρόλου τους. ]