Το αρχείο της μνήμης - Μενδώνη, Δέσποινα ([χ.ό.], 1999)
[Αντικείμενο της έρευνάς μας αποτελεί ο ρόλος της αρχιτεκτονικής και της πόλης ως αρχεία συλλογικής μνήμης. Η διάλεξη αυτή, παίρνει τη μορφή επιχειρήματος, που αναπτύσσεται με σκοπό να απαντήσει σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Ένα ερώτημα που αφορά στην εμφάνιση της νέας τεχνολογίας των Η/Υ και στις διαταραχές που η εμφάνιση, αυτή, έχει προκαλέσει στο αντικείμενό μας. Έχουν ή όχι επηρεαστεί και σε ποιο βαθμό η συλλογική μνήμη και η αρχιτεκτονική, ως αρχείο της μνήμης αυτής, στη σύγχρονη εποχή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, των media και της εικονικής πραγματικότητας των Η/Υ ; Ο έλεγχος του ερωτήματος αυτού, θα γίνει και στα δύο επίπεδα, που ανταγωνίζονται ήδη σε όλους του τομείς της ατομικής και κοινωνικής μας ζωής. Το πραγματικό και το εικονικό. Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε κάποιο αρχικό, έστω, συμπέρασμα, που δε θα έχει απαραίτητα τη μορφή μιας απάντησης στο ερώτημά μας, αλλά, ίσως, τη μορφή ενός εν δυνάμει νέου προβληματισμού .]