Εν [δυνάμει Eisenman] : η δυνητική πραγματικότητα και η αρχιτεκτονική του Πίτερ Άϊζενμαν : (διπλή χωρική πραγματικότητα) - Καραχάλιος, Ιωάννης ([χ.ό.], 2000)
[ Η εργασία έχει σαν αντικείμενο την ανίχνευση των τάσεων και των δυνάμεων που οδηγούν την αρχιτεκτονική σε μία νέα αντίληψη χώρου. Η μελέτη επικεντρώνεται στο έργο του Πίτερ Άϊζενμαν με σκοπό να καταγραφεί η δυνητική διάσταση της αρχιτεκτονικής. Δυνητικότητα είναι η κατάσταση κατά την οπoία ενυπάρχουν τα δεδομένα και ο χώρος για την μελλοντική ανάπτυξη δυνατοτήτων. Αυτές οι δυνατότητες - το εν δυνάμει - οδηγούν στην κατάσταση του πραγματικού - το εν ενεργεία - δίχως το τελικό αποτέλεσμα να έχει προκαθοριστεί. Αυτή η θεώρηση είναι κυρίαρχη στο έργο του Άϊζερμαν, ο οποίος αμφισβητεί τις υπάρχουσες δομές και πυροδοτεί συγκρούσεις με τις παγιωμένες αντιλήψεις της αρχιτεκτονικής έκφρασης. Η μεθοδολογία που ακολουθείται προβλέπει την ανάπτυξη τριών ενοτήτων : α) την καταγραφήν των βασικών θεωρητικών θέσεων του Άϊζενμαν μέσα από τα κείμενά του, β) τη διερεύνηση της εποχής από ένα μέσο που εύκολα ενσωματώνει τις αλλαγές και τις εξελίξεις, τον κινηματογράφο, γ) σε συνδυασμό με τα παραπάνω γίνεται η ανάλυση δύο αντιπροσωπευτικών έργων του Eisenman - House II και Vitrual House.]