Η Σίφνος χθες και σήμερα - Αυξεντίου, Νεκτάριος ([χ.ό.], 2000)
[Στη διάλεξη αυτή εξετάζουμε τον τρόπο παραγωγής της κατοικίας σε ένα συγκεκριμένο τόπο. Σαν πεδίο έρευνας επιλέξαμε τη Σίφνο λόγω του μεγέθους της, του ήδη κτισμένου περιβάλλοντός της και της σχετικά έντονης οικοδομικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο νησί σήμερα. Συγκρίνουμε τον τρόπο παραγωγής της κατοικίας στο παρελθόν, σε σχέση με το πως γίνεται σήμερα και καταλήγουμε σε κάποια συμπεράσματα για το πως οι κάτοικοι και μηχανικοί επιδρούν, τις ενέργειές τους, στη σημερινή εικόνα του νησιού.]