Τα βιομηχανικά κτίρια της Πάτρας - Φραγκιαδάκης, Αλέξης ([χ.ό.], 2000)
[Ο χειρισμός των βιομηχανικών καταλοίπων και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αποτελεί γενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με την αρχιτεκτονική. Προσεγγίζοντας το θέμα, μετά από μία σύντομη αναφορά στη δεδομένη κατάσταση της ελληνικής πραγματικότητας, εξετάζουμε το οικείο σε εμάς παράδειγμα της εκβιομηχάνισης και αποβιομηχάνισης της πόλης της Πάτρας. Επιχειρούμε μία ενδεικτική καταγραφή λειτουργουσών και μη βιομηχανικών και βιοτεχνικών κελυφών σε μία επιλεγμένη περιοχή της πόλης όπου παρατηρείται συσσώρευσή τους. Μέσα από τη διαδικασία αυτή διδαχθήκαμε την ιστορία των κτιρίων μέσα από τα ίδια τα κτίρια. Στη συνέχεια προσπαθούμε να εξετάσουμε θέματα βιομηχανικής κληρονομιάς με βάση τη διεθνή εμπειρία, δίνοντας έμφαση στην πρακτική και θεωρία των επεμβάσεων σε βιομηχανικά κτίρια. Σκοπός μας δεν υπήρξε η ουτοπία της εξάντλησης του θέματος των επεμβάσεων σε κτίρια παραγωγής αλλά η σκιαγράφηση του εύρους του προβληματισμού πάνω στα ζητήματα αυτά. Τέλος επιστρέφουμε στο παράδειγμα από το οποίο ξεκινήσαμε για να εντοπίσουμε συστατικά στοιχεία του βιομηχα