Η ανάπλαση των Docklands του Λονδίνου - Καραγιάννη, Ευστρατία ([χ.ό.], 2000)
[Η διάλεξή μας, έχει σαν αντικείμενο την ανάπλαση των Docklands του Λονδίνου, που υπήρξαν σε παγκόσμια κλίμακα το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι πριν από τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περιοχή αυτή βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πόλης και καλύπτει την μεγαλύτερη ανεκμετάλλευτη έκταση της περιφέρειάς του. Η ιστορία των docks είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία ανάπτυξης του εμπορίου στον Τάμεση, αντικατοπτρίζοντας την ισχύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα. Οι οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές, καθώς και οι καταστροφές του β' Παγκοσμίου πολέμου, οδήγησαν στην παρακμή τους και στη σταδιακή εγκατάλειψη τους, μετά τη δεκαετία του 1960. Από το 1981 με την ίδρυση της εταιρείας ανάπλασης των Docklands του Λονδίνου (LDDC), η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ήταν ένα δύσκολο έργο αναζωογόννησης της πόλης όπου είχε ενεργό συμμετοχή, κυρίως ο ιδιωτικός τομέας και λιγότερο ο δημόσιος. Στην πορεία της διάλεξής μας, ύστερα από μία σύντομη ιστορική αναδρομή, θα παρουσιάσουμε τη δημιουργία και ανάπτυξη των docks, καθώς και την εξέλιξή τους σε ισχυρό εμπορικό λιμάνι και βιομηχανικό κέν