Το ταξίδι του Κολόμβου : μη-γραμμική στατική και αρχιτεκτονική - Ράπτη, Κωνσταντίνα ([χ.ό.], 2000)
[Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται ορισμένα παραδείγματα κτιρίων και αρχιτεκτονικών προτάσεων τα οποία προσεγγίζουν το πρόβλημα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης με έναν τρόπο διαφορετικό από το συνηθισμένο. Στα κτίρια αυτά εμπλέκεται ήδη από την πρώιμη φάση της σύλληψης της κεντρικής συνθετικής ιδέας, το ζήτημα της στατικής επίλυσης ως καθοριστικό μέσο έκφρασης του αρχιτεκτονικού νοήματος. Απορρίπτοντας δεδομένα στατικά στερεότυπα, αναζητούνται πρωτότυπες επιλύσεις του στατικού φορέα, έξω από τις τρέχoυσες απόψεις, δημιουργώνταςμε αυτόν τον τρόπο παρεκκλίσεις από την ομαλή πεπατημένη πορεία, τομές σε μία γραμμική εξέλιξη. Θα παρουσιαστούν τέσσερα κτίρια διαφορετικών λειτουργικών απαιτήσεων τα οποία έχουν μελετηθεί από το πρίσμα "μη-γραμμικής" στατικής προσέγγισης από τον ίδιο στατικό μηχανικό, τον Cecil Balmond.]