Τόκιο : από το Έντο στη σύγχρονη μητρόπολη - Βαταβάλη, Φερενίκη ([χ.ό.], 2001)
[Το Έντο, όπως ονομάζεται το Τόκιο μέχρι την εκβιομηχάνιση της Ιαπωνίας, ήταν από το 1590 η έδρα του σογκούν, δηλαδή του στρατιωτικού ηγεμόνα της χώρας. Στην πραγματικότητα αποτελούσε την καρδιά της Ιαπωνίας και όταν το 1859 ανοίγουν τα ιαπωνικά λιμάνια στους ξένους, το Έντο, που μετονομάζεται σε Τόκιο, γίνεται η πρωτεύουσά της. Παρά τις αλλεπάλληλες καταστροφές που υπέστη η πόλη, δεν έχασε ποτέ τη σχέση της με το παρελθόν της και την ιαπωνική παράδοση. Η σημερινή μεγαλούπολη διατηρεί άσβεστα τα σημάδια του Έντο: από την οικογενειακή ζωή και τις αντιλήψεις για την ιδανική κατοικία, έως το χαρακτήρα των γειτονιών και τον ιστό των δρόμων. Η πόλη του φουτουρισμού και της υψηλής τεχνολογίας, παρουσιάζοντας μια δυτική εικόνα είναι πάνω απ' όλα μάρτυρας της ιστορίας και του ιαπωνικού πολιτισμού.]