Η εσωτερική οχύρωση των σύγχρονων πόλεων - Κάππα, Αρσινόη ([χ.ό.], 2000)
[Τελευταία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα της πόλης, όχι μόνο από τους εξωτερικούς εχθρούς της αλλά και από τους εσωτερικούς ταραξίες (εγκληματίες, τρομοκράτες ή και ομάδες "υψηλού κινδύνου" όπως αναρχικοί, προλεταριάτο, μετανάστες, άστεγοι κλπ.) Έτσι σε επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού γίνονται προσπάθειες οχύρωσης των κτιρίων μέσω εσωτερικών, φρουριακών λύσεων. Συχνά όμως, όταν πρόκειται για κτίρια γραφείων κλπ, προτιμάται αντίθετα, η απόλυτη διαφάνεια, ώστε να ελέγχονται πλήρως οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι. Η τεχνολογία πάντως είναι αυτή που παίζει το σημαντικότερο ρόλο για τον έλεγχο ενός κτιρίου και έχει αγγίξει τέτοια επίπεδα που σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για "καλά" ή "κακά" κτίρια ανάλογα με το πώς έχουν προγραμματισθεί. Όσον αφορά στον πολεοδομικό σχεδιασμό, δημιουργούνται χώροι που εξωστρακίζουν τον περιθωριακό πολίτη. Σχεδιάζονται αφιλόξενες, γυμνές πλατείες χωρίς κρήνες, χώρους στάσης ή πράσινο. Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε ότι στις Η.Π.Α., τη Νότια Αφρική κ.α. έχουν κατασκευασθεί ιδιωτικές φρουρούμενες πολιτείες. Η εγκληματικότητα αποτελεί σοβαρό κοι