Φράγματα και τεχνητές λίμνες : οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, η εμπειρία από τη λίμνη Πλαστήρα - Παναγέα, Θεοδώρα ([χ.ό.], 2000)
[Στην εργασία γίνεται σύντομη αναφορά στη σχέση του νερού με τον άνθρωπο και στον τρόπο διαχείρισης του ύδατος, ενώ διερευνάται ο ρόλος του στον ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια γίνεται ιστορική και λειτουργική περιγραφή των φραγμάτων, ενώ στο 3ο κεφάλαιο διερευνώνται οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, φυσικό, ανθρωπογενές και τοπίο. Στο 4ο κεφάλαιο, ο σκοπός της κατασκευής των φραγμάτων στον ελλαδικό χώρο, η θέση τους στο γεωγραφικό χάρτη και η κλίμακά τους. Επίσης γίνεται ειδική αναφορά σε ορισμένες τεχνητές λίμνες που εξελίχθηκαν σε υδροβιότοπους. Τέλος, μελετάται εκτενέστερα η περίπτωση της τεχνητής λίμνης Ν. Πλαστήρα στο Ν. Καρδίτσας. Εδώ εξετάζεται κατά πόσο οι επιπτώσεις των φραγμάτων και των τεχνητών λιμνών στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και το τοπίο συναρτώνται από τις ιδιαιτερότητες του αντίστοιχου χώρου και μπορούν να αξιολογηθούν κυρίως μέσα από το πέρασμα του χρόνου.]