Αρμονίας αντίληψη - Λούκου, Λιάνα ([χ.ό.], 2000)
[Προσπαθώντας να ερμηνεύσει το φυσικό κόσμο ώστε να επιβιώσει, ο άνθρωπος οδηγήθηκε στον εντοπισμό κανονικοτήτων, που φαίνεται να διέπουν τις μορφές και τις λειτουργίες της Φύσης. Ο ανθρώπινος νους αντιλαμβάνεται αυτές τις κανονικότητες μέσα από σύνθετες, πολύπλοκες διεργασίες, αισθητηριακές αλλά και ανώτερες νοητικές. Με βάση τους συσχετισμούς που διακρίνει στη Φύση, διατυπώνει κανόνες αρμονίας, με τη βοήθεια της γεωμετρίας και των μαθηματικών σχέσεων, προχωρώντας στην εκλογίκευση των φυσικών συστημάτων. Τα πρωτογενή γεωμετρικά σχήματα, οι αναλογίες του ανθρώπινου σώματος, η "ιδεώδης" αναλογία της Χρυσής Τομής, αποτέλεσαν τη βάση των συστημάτων αρμονίας, που εφαρμόστηκαν στις Τέχνες και την Αρχιτεκτονική. Στη μελέτη αυτή αναλύονται τα συστήματα αρμονικά οργανωμένου σχεδιασμού και αντιμετωπίζεται η χρήση τους ως σχεδιαστικών εργαλείων. Δεδομένου ότι στην παλαιότερη αρχιτεκτονική παράδοση, τα συστήματα αυτά εφαρμόζονται σε ένα ενδιάμεσο στάδιο, ως μέσα δισδιάστατης σχεδιαστικής επεξεργασίας και "ελέγχου" του αισθητικού αποτελέσματος, είναι προφανές, πως δεν αρκούν, ώσ