Βαρκελώνη, το θαλάσσιο μέτωπο : έργα αναβάθμισης και επιπτώσεις - Ροδίτη, Αθανασία ([χ.ό.], 2000)
[Το αστικό θαλάσσιο μέτωπο είναι ένα ζήτημα που απασχολεί γενικότερα το σχεδιασμό σήμερα. Πιστεύοντας ότι η αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ της πόλης και θάλασσας μπορεί να έχει θετικότατες επιπτώσεις στο βεβαρημένο περιβάλλον της πόλης και να βελτιώσει ουσιαστικά την καθημερινή ζωή των πολιτών, αποφάσισα να μελετήσω τις συνθήκες και τις διαδικασίες με τις οποίες έγινε αυτό δυνατόν στην Βαρκελώνη, μία πόλη διάσημη πλέον για τον αστικό σχεδιασμό της. Το ενδιαφέρον μου ήταν να γνωρίσω τις παρεμβάσεις και να αξιολογήσω το τελικό αποτέλεσμα διερευνώντας τις σχετικές διαδικασίες και εντοπίζοντας τα θετικά και πιθανόν και τα αρνητικά αποτελέσματα που το όλο εγχείρημα είχε στην ζωή και την κοινωνία της πόλης. Το πρώτο μέρος της διάλεξης περιλαμβάνει μία αναδρομή στην ιστορία της Βαρκελώνης και του θαλάσσιου μετώπου της, από την γέννεση της πόλης μέχρι τις μέρες μας. Στο δεύτερο μέρος μελετώνται οι διαμορφώσεις που έλαβαν χώρα στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, οι σχετικές με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 (Ολυμπιακό χωριό, Ολυμπιακό λιμάνι, νέες παραλίες, παρεμβάσεις στον αστικό πυρ