Ένα κείμενο για την αρχιτεκτονική με αφορμή το collage - Παπαχατζή, Αννα ([χ.ό.], 2000)
[Το τρίπτυχο της αναφοράς του ανθρώπινου έργου προς τον κόσμο, οπτικοποίηση, συμπλήρωση, συμβολισμός, εντοπίζεται μέσα σε ένα έργο collage. Στο collage έχει να κάνει κανείς με τα πράγματα, τη δομή τους, την ουσία τους και τον κοινό τόπο που ορίζουν. Τα πράγματα μπορούν να επικοινωνούν με ένα αντιληπτό συγκεκριμένο περιβάλλον, να εντοπίζονται σε ένα απομονωμένο καταφύγιο που το νόημά του οφείλεται στην παρουσία συμβολικών στοιχείων, ή να σχετίζονται με έναν ιδεατό κόσμο. Η δομή εκφράζεται μέσα από το βασικό δίπολο της κεντρικής θεώρησης και των συνδυασμένων ερεθισμάτων και αξιών. Η ουσία εκφράζεται μέσα από τις γνώσεις των αντικειμένων που υποκινούν δράσεις. Ο κοινός τόπος είναι το "τραπέζι" πάνω στο οποίο τα πράγματα που έχουν κατακλιθεί από διαφορετικούς κόσμους βρίσκουν τη θέση τους και εγκαθιστούν σχέσεις μεταξύ τους. Είναι ένα ποιοτικό, ολικό φαινόμενο, ο ρίζοντας του έργου, στον οποίον τα πράγματα μέσα στην προοπτική τους καταφέρνουν να συγκλίνουν ορίζοντας πάνω από τις διαφορές τους ένα φιλόξενο τόπο.]