Ο δημόσιος και ιδιωτικός χαρακτήρας της σύγχρονης αστικής κατοικίας - Τσολάκης, Γιώργος ([χ.ό.], 2000)
[Αντικείμενο αυτής της έρευνας αποτελεί η διερεύνηση των σύγχρονων αντιλήψεων για το δημόσιο και ιδιωτικό, και του τρόπου με τον οποίο οι αντιλήψεις επηρεάζουν την αρχιτεκτονική της κατοικίας. Παρατηρώντας προσεκτικά τη δομή και την οργάνωση της κατοικίας σε όλο το φάσμα της ιστορίας αντιλαμβανόμαστε ότι μεταβάλλονται, ακολουθώντας τη μεταβολή των κοινωνικών σχέσεων, παρατήρηση που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την άμεση εμπειρία μας για την σύγχρονη κατοικία. Το σύγχρονο σπίτι, αναποφάσιστο, ανάμεσα στον νυχτερινό φωτισμό που τονίζει την παρουσία του και στο απόμακρο οικόπεδο, ανάμεσα στη δημόσια προβολή και στην εξαφάνιση πίσω από τεράστιες δενδροστοιχίες, δεν αποτελεί πια τη γνώριμη, ήσυχη οικογενειακή εστία. Αυτό που χαρακτηρίζει, μάλλον, τη σύγχρονη κατοικία, είναι η αμηχανία της να αποσαφηνίσει τη σχέση του ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα της, καθώς και η δυσπραγία να καθορίσει τα όριά τους. Μία βασική προϋπόθεση της εργασίας, θεωρεί ότι οι αντιλήψεις της κοινωνίας για το δημόσιο και το ιδιωτικό, ως συνολικό φαινόμενο, επηρεάζουν την υλική δομή της κατοικίας. Υπ