Μορφές ελέγχου στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον - Νικητάκη, Μαρία ([χ.ό.], 2000)
[Το αστικό περιβάλλον εκφράζει στο χώρο τη δομή και τις συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Παρατηρώντας κανείς γύρω του διακρίνει εύκολα τα σχήματα και τις εικόνες που προσφέρει η σημερινή κοινωνία του θεάματος, καθώς και την παρουσία της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή. Συγχρόνως γίνεται έντονη μία αίσθηση ότι όλο και περισσότερο συρρικνώνεται ο χώρος στον οποίο μπορείς να κινηθείς ελεύθερα μέσα στην πόλη. Το άτομο κινείται μέσα σε αυτή έχοντας τα πάντα έτοιμα και σερβιρισμένα μπροστά του, όλα είναι "υπό έλεγχο" για τη δική του ασφάλεια και προστασία. Αυτός ο έλεγχος θα είναι το αντικείμενο της εργασίας, θέλοντας να ερευνήσει σε πρώτο επίπεδο το αντίκτυπο που έχει στο σύγχρονο άνθρωπο και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τον χώρο γύρω του. Σε ένα δεύτερο αντικείμενο θα προσπαθήσει να εντοπίσει τις διάφορες ποιότητες του χώρου που εμπεριέχουν περισσότερο ή λιγότερο μορφές ελέγχου, με στόχο να ανακαλύψει διόδους διαφυγής που θα αποτρέψουν μία σύγχρονη δυστοπία.]