Χωροταξία, τουρισμός και περιβάλλον στο νομό Ζακύνθου - Ψάρρης, Εμμανουήλ ([χ.ό.], 2000)
[Στη διάλεξη αυτή αναφερόμαστε αρχικά στην ανάγκη που δημιουργήθηκε τους τελευταίους αιώνες για προστασία του περιβάλλοντος και στην εμφάνιση της "βιώσιμης ανάπτυξης". Στη συνέχεια αναλύουμε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιατερότητες της Ζακύνθου, επισημαίνοντας τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Τέλος, προτείνουμε ένα γενικό πλαίσιο δράσης, με στόχο την ανάπτυξη του νομού και την επίλυση των προβλημάτων με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη.]