Τόποι παραμυθιού - Τριανταφυλλοπούλου, Ιωάννα ([χ.ό.], 2000)
[Αναφέρομαι σε παραμύθια που η ανώνυμη λαϊκή παράδοση έχει διασώσει κι έχουν καταγραφεί ανά διαστήματα και περάσει πια σε μας με μορφή γραπτού λόγου. Δεν ασχολούμαι καθόλου με επώνυμα παραμύθια. Παραθέτω κάποιους τόπους που βρήκα, πως επίμονα επαναλαμβάνονται μέσα στα παραμύθια και το τι μπορεί οι τόποι αυτοί να σημαίνουν για τον καθένα μας ή ακόμα και το τι αίσθηση χώρου έχω εισπράξει προσωπικά από αυτούς. Οι τόποι στους οποίους αναφέρομαι είναι: η καλύβα, το παλάτι, το τζάκι, υπόγειοι κόσμοι, το μαγικό δένδρο, το σκοτεινό δάσος και τα μυστικά δωμάτια, ενώ αναφέρομαι και στο ζήτημα του χρόνου και της κλίμακας στο παραμύθι.]