Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Πελοποννήσου-Λαρίσης : από την στατικότητα της πόλης στην αέναη κίνηση των τρένων - Θεοχαροπούλου, Ελένη - Αικατερίνη ([χ.ό.], 2000)
[Στόχος της διάλεξής μας είναι να αναλύσουμε διεξοδικά τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Αθήνας, Λαρίσης και Πελοποννήσου, με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση και ανάδειξή τους σε αξιόλογους σταθμούς για την πρωτεύουσα, μελετώντας συνοπτικά τα αντίστοιχα σιδηροδρομικά δίκτυα και τις τυπολογίες των σταθμών στη χώρα μας. Έτσι αφού έχουμε επιχειρήσει να μεταφέρουμε την κατάσταση που επικρατούσε στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο την εποχή της κατασκευής του (τέλη 19ου αιώνα), επικεντρωνόμαστε στους δύο σταθμούς της πρωτεύουσας και προσπαθούμε να τους προσεγγίσουμε από όσο το δυνατόν περισσότερες οπτικές γωνίες. Αναλύουμε και κρίνουμε την ιστορική τους εξέλιξη με τη μορφολογία τους, την κατασκευή τους, και τη σημερινή τους κατάσταση. Τέλος, παρουσιάζουμε όλες τις προτάσεις που έχουν γίνει, από τις αρχές του αιώνα μέχρι τις μέρες μας, προκειμένου οι δύο σταθμοί να ενταχθούν στην πύλη, με μία διάθεση εντοπισμού των θετικών και αρνητικών στοιχείων τους που έχουν να προσφέρουν.]