Η σκοτεινή όψη της πόλης-μία περιπλάνηση στους ναούς της διασκέδασης- - Αντωνιάδης, Ηράκλειτος ([χ.ό.], 2000)
[Κύριο αντικείμενο της διάλεξης είναι η διερεύνηση μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων της ανατροπής που συντελείται κατά τις νυχτερινές ώρες σε διαθέσεις και συμπεριφορές των ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό περιγράφονται ορισμένοι χαρακτηριστικοί χώροι - κέντρα διασκέδασης που έχουν αυτό το γεγονός ως κοινό παρονομαστή και βασικό συστατικό ύπαρξής τους. Στην πρώτη ενότητα του κειμένου επιχειρείται μία περιγραφή των ειδικών συνθηκών που επικρατούν τη νύχτα και πως επηρεάζουν τους ανθρώπους, μία προσέγγιση της λογικής που επικρατεί στη διαμόρφωσή τους και στη χωροθέτησή τους στην πόλη, συγκεκριμένα της Αθήνας. Ακολούθως περιγράφεται το πως εκφράζεται εξωτερικά και εσωτερικά η λογική που τα διέπει, μέσω των διαδικασιών εισόδου και των κοινωνικών και φυλετικών διαχωρισμών που κυριαρχούν, η διαδοχή και η σημασία των κύριων και δευτερευόντων χώρων τους και πως αναπτύσσεται μία βραδιά στο χώρο. Στις επόμενες ενότητες επιχειρείται μία διερεύνηση του πως προέκυψαν αυτοί οι χώροι, σε συσχέτιση με ανάλογους ή παρεμφερείς χώρους του παρελθόντος, έτσι ώστε να γίνει μία τελική κριτική τ