Το τοπίο ως οικοσύστημα : δομική ανάλυση του τοπίου στον Αλμυρό ποταμό του Μαλεβιζίου της Κρήτης - Νταγιαντάς, Μανόλης ([χ.ό.], 2000)
[Ο συσχετισμός της αισθητικής του τοπίου με τη λειτουργία των φυσικών δομικών του στοιχείων. Η παραποτάμια ζώνη του Αλμυρού ποταμού αποτελεί εκτός από τοπίο με ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον, ένα οικοσύστημα από τα σημαντικότερα της Κρήτης. Η αλλοίωση της αισθητικής του λόγω της σύγκρουσης με την πόλη του Ηρακλείου συνδέεται άμεσα με την αλλοίωση του οικοσυστήματος που βρίσκεται στη βάση του.]