Κέντρο παραδοσιακών τεχνών πέτρας στη Λάγκα Ρεθύμνης - Γαλλιάκη, Αννα
[Για κέντρο παραδοσιακών τεχνών πέτρας επιλέχθηκε η Λαγκά της Κρήτης, ένα χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου στο Νομό Ρεθύμνης. Πρόκειται για ένα κέντρο που θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει από ανειδίκευτους μαθητές μέχρι οικοδόμους πάνω στις παραδοσιακές τεχνικές τηε λιθοξοϊκής από τους ντόπιους τεχνίτες της περιοχής που σκαλίζουν και χτίζουν την αλφόπετρα, ευρέως διαδεδομένη πέτρα που εξορύσεται στην περιοχή και διανέμεται σε όλη την Ελλάδα. Το κέντρο εκπαιδεύει και δίνει την δυνατότητα στους μαθητές του να παράγουν προς πώληση. Παράλληλα διαθέτει εκθετήριο και χώρους εκδήλωσης θεωρητικών λειτουργιών προκειμένου να αναδείξει το πολιτιστικό φορτίο της τέχνης αυτής. Η μελέτη αυτή αρχικά αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ένταξης ενός σύγχρονου κτιρίου τόσο σε ένα ισχυρό παραδοσιακό οικιστικό ιστό, όσο και σε ένα σύνολο χωραφιών που βρίσκονται μέσα στον ιστό. Επίσης αντιμετωπίζει το θέμα της αποκατάστασης ενός παραδοσιακού οικιστικού συγκροτήματος καθώς και την νοηματική του σύνδεση με ένα σύγχρονο].