Ανάπλαση κάστρου Μυκόνου - Κουμάντος, Αθανάσιος
[Το κάστρο της Μυκόνου επιλέχθηκε ως τμήμα ενός ιστορικού οικισμού που εδώ και δεκαετίες έχει παραμεληθεί και υποβαθμιστεί. Στόχος της εργασίας ήταν η εξεύρεση και η εφαρμογή ενός εναλλακτικού τρόπου ανάλυσης και επεξεργασίας ενός συνθετικού-πολεοδομικού προβλήματος. Κύριοι άξονες της ανάλυσης ήταν ο ιστορικός και ο διαισθητικός. Ο πρώτος στόχευσε στην εύρεση του ίχνους του παλιού κάστρου στο σημερινό οικισμό. Σκοπός δεν ήταν η αναβίωση του, αλλά η εύρεση χαράξεων που θα χρησίμευαν ως συνθετικός ακανόνιστος "κάνναβος". Ο δεύτερος στράφηκε στην διαισθητική αντίληψη του οικισμού, το τί καταγράφουν οι αισθήσεις μέσα σε αυτόν. Χαρτογραφήθηκαν στοιχεία όπως ο άνεμος, οι ήχοι, οι οπτικές φυγές, η αίσθηση χρήσεων, οι κινήσεις διαφορετικών ομάδων χρηστών, ο νυχτερινός φωτισμός και η άνεση εξερεύνησης. Η τελική πρόταση δεν ήταν ο επανασχεδιασμός του συνόλου της περιοχής αλλά ο διακριτικός επανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου, ώστε αυτός να λειτουργήσει ως καλοσχεδιασμένο χαλί πάνω στο οποίο θα ξετυλιχθούν μελλοντικές χρήσεις και πρόσθετα κτίρια].