Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και αίσθηση ιερότητας : σύγχρονες αναζητήσεις και πειραματισμοί - Δουράμπεης, Νίκος ([χ.ό.], 2000)
[Η ατμόσφαιρα ενός λατρευτικού χώρου συνοψίζεται, ίσως στο αίσθημα του υψηλού. Δημιουργείται από στοιχεία του χώρου, που παραπέμπουν άμεσα στο περιεχόμενο του συμβολισμού τους - μέσω μίας διαδικασίας ανάγνωσης με υπόβαθρο ένα πλαίσιο αναφοράς λίγο πολύ κοινό στα μέλη του κοινωνικού συνόλου στο οποίο απευθύνεται - αλλά και από στοιχεία που απευθύνονται και ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις - με διαδικασίες που βασίζονται στις αντανακλαστικές αντιδράσεις, απευθύνονται στο υποσυνείδητο και τα βασικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους - . Παράλληλα, η ιδιαίτερη αίσθηση που δημιουργεί ένας λατρευτικός χώρος είναι σε μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών τοι ίδιου του κτηρίου - του κελύφους που περικλύει και οργανώνει τον χώρο, του στερεού που τον δημιουργεί. Ο τοίχος, το άνοιγμα, η στέγη, αποτελούν τα αρχιτεκτονικά μέσα που οργανωμένα με βάση κάποια αρχή , κάποια γεωμετρία , είναι οι κύριοι συντελεστές στη βίωση μίας εμπειρίας που συνδέεται άμεσα με την αντίληψη του υψηλού.]