Αποκατάσταση και μετατροπή σε λαογραφικό μουσείο ιστορικού κτιρίου στην Τσαριτσάνη - Σαπουνά, Μαρία
[Η Τσαριτσάνη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μεταβυζαντινή εποχή και πήρε μέρος στους αγώνες του έθνους (Επανάσταση 1821-33-54-78, Μακεδονικό Αγώνα 1912-41-44). Την περίοδο αυτή ανθίζει η οικοδομική και η υφαντουργία και βλέπουμε την δημιουργία υπέροχων κτιρίων. Έχουμε τη δημιουργία των πύργων για την προστασία των κατοίκων. Αξιόλογος πλούτος έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σαπίζοντας στα υπόγεια μερικών ιδιωτών και τοπικών αρχών. Για το λόγο αυτό διάλεξα ως θέμα την αποκατάσταση του αξιόλογου αυτού , ιστορικά και αρχιτεκτονικά, συνόλου και την αξιοποίηση του ως λαογραφικό μουσείο. Με στόχο την ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής παράδοσης και εν μέρει του τρόπου ζωής των κατοίκων σε μια εποχή ακμής του τόπου αυτού].