Σκέψεις πάνω στην αχιτεκτονική σύνθεση με αφορμή ένα κείμενο για το υλικό - Νικολούδη, Ελευθερία ([χ.ό.], 2000)
Η μελέτη διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη μέθοδο επεξεργασίας της μορφής και τον τρόπο συγκρότησης συνθετικής δομής του αρχιτεκτονικού έργου. Εξετάζει με ποιο τρόπο επηρεάζει το υλικό και η μέθοδος με την οποία μορφώνεται την τελική αίσθηση και ποιότητα του χώρου.