Κέντρο οικοτουρισμού στη λίμνη Ταυρωπού - Κελάλης, Ιωάννης
["Αντικείμενο της μελέτης είναι ένα ενεργειακά αυτόνομο συγκρότημα μέσα σε ένα οικοσύστημα κατασκευασμένο με τη χρήση τεχνικών και υλικών φιλικών προς το περιβάλλον με ελάχιστη τροποποίηση του τοπίου. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο της περιοχής σε ίση απόσταση από τον κύριο δρόμο και τη λίμνη καθώς και το όριο μεταξύ δασικής περιοχής και ειδικών καλλιεργιών, λειτουργεί ως χώρος υποδοχής και διανομής των επισκεπτών στις επι μέρους δραστηριότητες. Το ίδιο το κτίριο, με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενσωμάτωση ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμάνων υλικών, την διαχείρηση των αποβλήτων του, συμβάλει στην ενεργητική και παθητική πεςριβαλλοντική εκπαίδευση των επισκεπτών. Η χρήση του κέντρου έχει δυνατότητα μόνο διημέρευσης και είναι εποχιακή ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Τα κτίρια ακολουθούν την κλίση και τις ισουψείς καμπύλες του εδάφους, είναι υπερυψωμένα ώστε να αφήνουν το δυνατόν μικρότερο ίχνος στο έδαφος, το μέγεθος τους είναι τέτοιο ώστε να μπορούν να ελλίσονται μέσα στηνυπάρχουσα βλάστηση και να εντάσονται πιο εύκολα στο τοπίο. Ο προσανατολισμός των κτι