Κέντρο προβολής και μελέτης της Οδύσσειας στην Ιθάκη - Αδαλοπούλου, Αθηνά
[Το Κέντρο προβολής και μελέτης της Οδύσσειας περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους με θεματικές ενότητες, εξειδικευμένη βιβλιοθήκη που απευθύνεται σε ερευνητές και λειτουργίες συνοδευτικές (βλ. κτιριολογικό πρόγραμμα). Βρίσκεται στο Βαθύ, πρωτεύουσα της Ιθάκης, και είναι τοποθετημένο στα όρια του οικισμού. Η δόμηση του συγκροτήματος ακολουθεί τις υψομετρικές καμπύλες και δημιουργεί δύο μέτωπα : ένα προς τον οικισμό κιένα πρός την είσοδο του λιμανιού δίνοντας την αίσθηση της ανοιχτής "αγκαλιάς". Βασική μας επιδίωξη ήταν ο διαχωρισμός των λειτουργιών σε δύο ενότητες, κέντρο προβολής και κέντρο μελέτης, εύκολα αναγνωρίσιμες με στόχο τη διάσπαση των όγκων, ώστε το αποτέλεσμα να προσεγγίζει την κλίμακα του τόπου. Η πορεία στους εκθεσιακούς χώρους οργανώνεται γύρω από το κεντρικό έκθεμα "Το πλοίο του Οδυσσέα". Πρόκειται για μία διαδρομή γύρω από το πλοίο που συνδέει όλες τις στάθμες. Πολύ σημαντικό στοιχείο της σύνθεσης είναι οι χώροι υπαίθριων εκδηλώσεων που λειτουργούν ανεξάρτητα από το Κέντρο, επιτυγχάνοντας τη διείσδυση της κοινωνικής ζωής του τόπου στη ζωή και στην κίνηση του σ