Ένταξη κέντρου καλλιτεχνικής δημιουργίας και έρευνας σε αρχοντικό της Σύρου - Αργυροπούλου, Σοφία
[Η αποκατάσταση και η επανάχρηση ενός παλιού κτιρίου με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία έχοντας ως θέμα της την επανάχρηση μιας εξοχικής κατοικίας που κτίστηκε στη Σύρο στα τέλη του 19ου αιώνα, επιχειρεί ουσιαστικά να διατυπώσει ορισμένες βασικές αρχές και σκέψεις, οι οποίες με την εφαρμογή τους θα οδηγήσουν σε μια σωστή αξιοποίηση του υπάρχοντος αξιόλογου κελύφους. Γι'αυτό το λόγο, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις του νησιού, προτείνεται μια νέα χρήση, συμβατή με το χαρακτήρα του κτιρίου, που συγκεκριμένα είναι η μετατροπή του σε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (από το 2000 λειτουργεί στη Σύρο Σχολή Βιομηχανικού Σχεδιασμού). Η διπλωματική εργασία ασχολείται τόσο με την αξιοποίηση του υπάρχοντος συγκροτήματος, όσο και με την προσθήκη νέων κτισμάτων απαραίτητων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του κέντρου. Η λογική της όλης επέμβασης συνοψίζεται στην προσπάθεια της ανάδειξης της μορφής του αρχοντικού και τ